Tips για το σωστό άναμμα του τζακιού

  Συχνές ερωτήσεις πελατών

Tips για το σωστό άναμμα του τζακιού

Η φλόγα του τζακιού, μας χαλαρώνει, μας ταξιδεύει,  αλλά εκτός από καλή παρέα, κρατά και ζεστό το χώρο μας,  τις κρύες μέρες αλλά και νύχτες του χειμώνα. Το σωστό άναμμα στο τζάκι, δεν θέλει τέχνη, αλλά γνώση, εμπειρία και υπομονή. Αν μέχρι τώρα δεν γνωρίζεις πώς πρέπει να ανάψεις το τζάκι σου, αρκεί να διαβάσεις τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές

Τι καυσόξυλα πρέπει να προμηθευτώ για το τζάκι μου;

Για το σωστό άναμμα του τζακιού σου, χρειάζεται να προμηθευτείς σκληρά καυσόξυλα από ελιά, δρυ ή οξιά, τα οποία έχουν  μεγαλύτερη διάρκεια στη φλόγα,  αλλά και σου προσφέρουν καλύτερη θερμοκρασία στο χώρο σου. Για το προσάναμμα στο τζάκι σου, προτίμησε  ξύλο πεύκου αλλά και ψηλά κλαδιά ελιάς, που μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να δυναμώσουν την φλόγα στο τζάκι σου!

Σε ποιες περιπτώσεις προτείνετε  την αγορά βιολογικών ξύλων;

Τα βιολογικά ξύλα ή αλλιώς μπρικέτες, προτείνονται για τα ενεργειακά τζάκια αλλά και για τις ξυλόσομπες, γιατί μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη θερμότητα στο χώρο,  αλλά και καλύτερη καύση. Η τιμή των βιολογικών ξύλων, είναι πιο υψηλή από τα απλά καυσόξυλα, γιατί είναι ξύλα δίχως χημικές ουσίες,  τα οποία είναι ελεγμένα και έχουν πάρει προέγκριση ότι είναι φιλικά προς το περιβάλλον, δίχως χημικά πρόσθετα.

Ανάβω το τζάκι μου για πρώτη φορά, τι πρέπει να προσέξω;

Καταρχάς θα πρέπει να βεβαιωθείς, ότι η καμινάδα  είναι καθαρή, για να μπορεί να τραβάει τον καπνό από το τζάκι σου. Είναι αναγκαίο  να πραγματοποιείται συντήρηση στην καμινάδα του τζακιού σου κάθε δύο χρόνια.  Ιδιαίτερα χρήσιμα αλλά και πρακτικά,  είναι τα αξεσουάρ που πρέπει να έχεις για το τζάκι σου, συγκεκριμένα θα χρειαστείς μία  σχάρα, τσιμπίδα, αλλά και  κάποιο φτυάρι για να μπορείς να  απομακρύνεις τις στάχτες από το τζάκι σου. Το απαραίτητο για την ασφάλεια  αξεσουάρ, είναι το προστατευτικό τζακιού, το οποίο διαθέτει πλέγμα και προφυλάσσει από τις σπίθες που πετάει το τζάκι. Το προστατευτικό για το τζάκι είναι απαραίτητο, αν θέλεις να απομακρύνεσαι κάποιες στιγμές από το τζάκι σου, χωρίς να έχεις το φόβο ότι μπορεί να προκύψει κάποιος κίνδυνος και φυσικά είναι απαραίτητο όταν στο σπίτι υπάρχουν  παιδιά ή κατοικίδια.

Οδηγίες για το σωστό άναμμα του τζακιού

Για να ανάψεις σωστά το τζάκι σου, θα πρέπει να ξεκινήσεις την προεργασία με το προσάναμμα, δηλαδή τα δαδιά και με  τρία ,τέσσερα κλαδιά. Θα πρέπει να αποφύγεις την χρήση εφημερίδας ή οινοπνεύματος, γιατί είναι ένας επικίνδυνος τρόπος για να ανάψεις τη φωτιά σου. Με το προσάναμμα και τα κλαδιά, η φλόγα σου θα ανάψει άμεσα και γρήγορα και στη συνέχεια θα πρέπει να τοποθετήσεις ένα στεγνό σκληρό ξύλο, κατά προτίμηση από ελιά ή οξιά.

Πόσα καυσόξυλα πρέπει να προμηθευτώ, για να διατηρώ το τζάκι μου αναμμένο για ένα μήνα;

Για να διατηρήσεις το τζάκι του σπιτιού σου αναμμένο κάθε μέρα, για έναν ολόκληρο μήνα, με φυσιολογικές για την εποχή καιρικές συνθήκες, χρειάζεται να προμηθευτείς, τουλάχιστον  1 τόνο καυσόξυλα.

Πηγή:blog.vrisko.gr

< Προηγούμενο θέμα
Επόμενο Θέμα >