Παραδοσιακό τζάκι VS ενεργειακού

  Συχνές ερωτήσεις πελατών

Παραδοσιακό τζάκι VS ενεργειακού

Μέχρι και πριν δύο χρόνια το τζάκι ήταν στην ουσία ένα ακόμη διακοσμητικό στοιχείο του σπιτιού. Απʼ όταν οι καυστήρες του πετρελαίου «έσβησαν» λόγω των μειωμένων εισοδημάτων των νοικοκυριών, το τζάκι εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή, καθώς σε πολλά σπίτια αποτελεί πλέον τη μοναδική πηγή θέρμανσης.

Στο εμπόριο μπορεί να συναντήσει κάποιος διάφορα είδη τζακιών, όπως, για παράδειγμα, το παραδοσιακό τζάκι με εστία από πυρότουβλο ή το ενεργειακό με εστία κλειστού τύπου.

Τι είναι το ενεργειακό τζάκι;

Ένα τζάκι με πολύ υψηλότερη απόδοση από το συμβατικό επειδή εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται από την καύση του ξύλου μέσα στον θερμοθάλαμο που περιβάλλει την εστία του. Έχει μικρότερη και ελεγχόμενη κατανάλωση ξύλου από το συμβατικό, ενώ η ροή του αέρα μπορεί να είναι είτε φυσική (απλό ενεργειακό τζάκι) είτε μηχανική (αερόθερμο τζάκι). Η συνήθης λειτουργία του είναι με την πόρτα κλειστή, με αποτέλεσμα αύξηση της θερμοκρασίας και καλύτερη καύση.

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο έχει να κάνει κυρίως με το βαθμό απόδοσής τους. Το παραδοσιακό τζάκι κατέχει το χαμηλότερο ποσοστό απόδοσης, αφού οι απώλειες θερμότητας που έχει φτάνουν μέχρι και το 90%. Στον αντίποδα, ο βαθμός απόδοσης των ενεργειακών τζακιών είναι εξαιρετικά υψηλός (70%-85%).

Επιπλέον, το ενεργειακό τζάκι είναι πολύ πιο ασφαλές σε σχέση με το παραδοσιακό. Το προστατευτικό τζάμι αποσοβεί τον κίνδυνο πυρκαγιάς, διατηρώντας, παράλληλα, καθαρό τον περιβάλλοντα χώρο. Εξίσου βασικό πλεονέκτημα των ενεργειακών έναντι των συμβατικών τζακιών είναι η οικονομία που μπορεί να επιτευχθεί, καθώς καταναλώνουν σαφώς λιγότερα ξύλα. Κι αυτό, γιατί, αφενός, υπολογίζεται το ακριβές μέγεθος της εστίας σε συνάρτηση με τις καμινάδες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν και, αφετέρου, γιατί διαθέτουν σύστημα ρύθμισης του οξυγόνου, παρέχοντας τη δυνατότητα αυξομείωσης της κατανάλωσης του ξύλου, ανάλογα με τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου. Η ελεγχόμενη κατανάλωση ξύλου, βέβαια, δεν σημαίνει και περιορισμένη θερμότητα. Τα ενεργειακά τζάκια ζεσταίνουν περισσότερο από τα συμβατικά, αφού θερμαίνουν τον αέρα γύρω από τα τοιχώματά τους, διανέμοντάς τον είτε στο χώρο όπου βρίσκεται το τζάκι είτε σε άλλο δωμάτιο της επιλογής μας.

Πιο συγκεκριμένα, ζεσταίνει τους τοίχους του σπιτιού και όταν σβήσει ο χώρος παραμένει ζεστός, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει με ένα συμβατικό τζάκι. Η κατανάλωση μιας εστίας, με απόδοση 75%, ανέρχεται σε 4 – 6 κιλά καυσόξυλα την ώρα. Αυτό σημαίνει 40 – 50 κιλά την ημέρα ή 7 τόνους ξύλα για όλη τη χειμερινή σεζόν, εφόσον καίει για περίπου 8 ώρες ημερησίως. Με μέση τιμή για τα καυσόξυλα 20 λεπτά/κιλό, το κόστος χρήσης θα ανέλθει στα 1.400 ευρώ, σαφώς χαμηλότερο από του πετρελαίου.

Μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό



Στην περίπτωση που κάποιος θελήσει να μετατρέψει το συμβατικό του τζάκι σε ενεργειακό καλό θα είναι να ξέρει ότι θα απαιτηθούν εργασίες διαρρύθμισης του συστήματος εντός ή και εκτός σπιτιού, που σημαίνει μερεμέτια. Σε ότι αφορά το μέσο κόστος μετατροπής και εγκατάστασης, οι ειδικοί αναφέρουν ότι διαμορφώνεται περίπου στα 3.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το ενεργειακό τζάκι μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, δηλαδή με τον λέβητα και το σύστημα διανομής ζεστού νερού. Ωστόσο πριν από οποιαδήποτε εργασία πρέπει να προηγηθεί μελέτη του χώρου από ειδικό.












Πηγή:chrisiefkairia
< Προηγούμενο θέμα