Η κρίση ανάβει το τζάκι μας

  Συχνές ερωτήσεις πελατών

Η κρίση ανάβει το τζάκι μας

Αναμφισβήτητα ο οικονομικός πόλεμος που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα έχει οδηγήσει στην αύξηση της φτώχειας και στην εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Πολλοί άνθρωποι, κυρίως ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, συνταξιούχοι, μετανάστες έχουν οδηγηθεί σε επίπεδα διαβίωσης κάτω από τα όρια της ανέχειας. Πέρα από τις άμεσες συνέπειες στην τσέπη όλων μας, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στο ψυχισμό μας, η κρίση χτυπάει με έμμεσο τρόπο την υγεία μας.

Τα όρια επιφυλακής στους αέριους ρύπους σημειώνουν καθημερινές υπερβάσεις στα αστικά κέντρα της χώρας μας και αυτό διότι παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση η χρήση των οικιακών εστιών (σόμπες, τζάκια κ.α). 

Η  χρήση οικιακών εστιών επιβαρύνει το περιβάλλον, ιδιαίτερα με τη χρήση φυσικού αερίου, ιδιαίτερα όταν κατώτερα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού χρησιμοποιούν αντί για ξύλα οικιακά σκουπίδια η κατάσταση γίνεται άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. 

Κρίνεται αναγκαίο λοιπόν μέσα από αυτό το κείμενο να ενημερωθούν οι πολίτες για τους παράγωγους ρύπους από τη χρήση οικιακών εστιών θέρμανσης.

Από την καύση των σκουπιδιών στα τζάκια (πλαστικά, χαρτιά, μελαμίνες κ.α.) παράγεται ένα πλήθος τοξικών ουσιών, όπως οι αποδεδειγμένα καρκινογόνες διοξίνες, οι οποίες εισέρχονται εύκολα στην τροφική αλυσίδα. Εισάγονται στον οργανισμό μας είτε μέσω της αναπνοής είτε μέσω των τροφών ή του νερού. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε από την καύση βαμμένων ξύλων ή εμποτισμένων, όπως είναι η ξυλεία από τις παλέτες. Ακόμη και τα έγχρωμα ή τυπωμένα χαρτιά που πολλοί τα θεωρούν απλό παράγωγο του ξύλου μπορούν να αποβούν μοιραία για την αέρια μόλυνση. Είναι προτιμότερο κάθε είδους χαρτί να το ρίχνουμε στην ανακύκλωση παρά στο τζάκι.

Χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση οικιακών εστιών (τζάκια):

·         Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας και ξηρή ξυλεία. Όσο πιο υγρά είναι τα ξύλα μας τόσο περισσότερο καπνό παράγουν.

·         Δεν βάζουμε πολύ μεγάλα κομμάτια ξύλου στο τζάκι. Κανονίζουμε τα ξύλα να είναι 7-10cm μικρότερα από το μήκος της οριζόντιας πλευράς του τζακιού μας.

·         Βάζουμε στη φωτιά μαζί με μεγάλα κομμάτια ξύλου και μικρότερα. Αν μείνουν μεγάλα μόνο κομμάτια ξύλου το τζάκι θα σιγοκαίει παράγοντας μεγάλο ποσοστό αιθάλης.

·         Δεν αφήνουμε τη φωτιά να σιγοκαίει. Θα πρέπει συνέχεια να διατηρούμε φλόγα στα ξύλα και όχι να αφήνουμε τα κάρβουνά τους να σιγοκαίνε.

·         Αποθηκεύουμε τα ξύλα σε ξηρό μέρος ώστε να χάσουν ποσοστό της υγρασίας τους μέχρι τη χρήση. Στοιβάζουμε τα ξύλα σε σειρές που απέχουν η μία από την άλλη ώστε να φεύγει εύκολα η υγρασία. Τα ομαδοποιούμε ανάλογα με το μέγεθός τους.

·         Ελέγχουμε την ορθή λειτουργία στο τζάκι. Σε περίπτωση που έχουμε διαρροή καπνού στο εσωτερικό του σπιτιού καλούμε ειδικούς για έλεγχο.

·         Ελέγχουμε τακτικά την καμινάδα για διαρροή καπνού.

·         Καθαρίζουμε τακτικά την καμινάδα.

·         Πάντα έχουμε πυροσβεστήρα στο σπίτι και σε άμεση γειτνίαση με το τζάκι ή τη σόμπα.

Δεν καίμε στο τζάκι:

·         Σκουπίδια

·         Μελαμίνες, κόντρα πλακέ ή είδη ξυλείας επίπλων

·         Νοβοπάν

·         Ρούχα και πανιά

·         Κάθε είδους πλαστικό

·         Υπολείμματα τσιγάρων

·         Χαρτιά, περιοδικά, βιβλία, χαρτόνια

·         Υπολείμματα φαγητών

·         Βαμμένα ή εμποτισμένα ξύλ

< Προηγούμενο θέμα
Επόμενο Θέμα >